KRS

Miasto Kraków

Kraków-Centrum: zaskakujące doniesienia na temat żywności

18.02.2013, Kluby zdrowia

W lutym, jak zwykle w czwartą niedzielę miesiąca odbędzie się spotkanie Klubu Zdrowia w Krakowie. A na nim degustacja zdrowych potraw, badania profilaktyczne oraz wykład – tym razem na temat białka w diecie. Na bezpłatne zajęcia zaprasza filia Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Krakowie-Centrum.

Czy białko zwierzęce można zastąpić roślinnym? Czy Polacy spożywają za dużo czy za mało białka? Jakie produkty należy spożywać, by nasze posiłki były pełnowartościowe? Na te i inne pytania odpowiedź poznamy już 24 lutego. Prelegentem będzie Bogdan Mazur, technolog żywności, który przytoczy m.in. wyniki najnowszych badań naukowych na temat żywienia.

– Podczas spotkania uczestnicy będą mogli skosztować produktów, o których będzie mowa podczas wykładu – zapowiada Zenon Skorupski, kierownik filii ChSCh w Krakowie. – Warto przyjść chociażby dla samej degustacji czy też możliwości wykonania badań – zachęca.

Wolontariusze będą wykonywać bezpłatne pomiary – ilości tkanki tłuszczowej, ciśnienia krwi, a także pomogą w obliczeniu BMI (Body Mass Inex – współczynnika masy ciała). Spotkanie da  też okazję do konsulacji z dietetykiem czy skorzystania z literatury prozdrowotnej.  

Początek zajęć pt. Atleta bez kotleta. Fakty i mity na temat białka zwierzęcego 24 lutego, o godz. 17 w siedzibie filii (ul. Lubelska 25, Nowy Kleparz). 

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.

Tekst: Justyna Libera, aw

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij