KRS

Miasto Kraków

Kraków: chleb w Etiopii i Polsce

14.05.2012, Kluby zdrowia

W ostatnią niedzielę krakowski klub zdrowia prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zaprosił swych uczestników na spotkanie z kuchnią afrykańską. Podczas degustacji można było skosztować ingery – placka służącego jako chleb w Etiopii. A już w najbliższą niedzielę, 20 maja recepta na smaczny i zdrowy polski chleb pieczony w warunkach domowych.

Chleb to codzienny towarzysz naszych stołów. Przeciętny Polak zjada go około 60 kg rocznie, czyli dwa bochenki tygodniowo. Ważne, by był nie tylko smaczny, ale także przygotowany ze składników najwyższej jakości.

Etiopska ingera jest plackiem z zakwaszonej bezglutenowej mąki teff, która uzyskiwana jest z  tzw. miłki abisyńskiej, rośliny zbożowej powszechnie rosnącej na tamtych terenach. Placek ten ma o wiele intensywniejszy smak niż chleb, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce.

– Miłka abisyńska to jedno z najstarszych zbóż – mówi Kinga Skorupka, wolontariuszka klubu zdrowia. – Bogata jest w witaminy z grupy B. Ponieważ nie zawiera glutenu, polecana jest zwłaszcza osobom cierpiącym na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. W Polsce dostępna jest w niektórych sklepach dla diabetyków oraz ze zdrową żywnością.

Podczas spotkania klubu odbyła się degustacja ingery, ponadto dr archeologii Paweł Szkołut zabrał wszystkich w podróż po Etiopii, opowiadając o jej kuchni, zwyczajach i kulturze. Prelekcja była bogato ilustrowana zdjęciami z tego kraju.

Klub Zdrowia w Krakowie jest jednym z wielu klubów zdrowia ChSCh działających na terenie całego kraju. Oprócz miłej atmosfery i sposobności do zawierania nowych znajomości pozwala zdobyć konkretną wiedzę z zakresu zdrowego stylu życia. Każde spotkanie to wykład, degustacja oraz możliwość dyskusji i zadawania pytań dotyczących zdrowia. A to wszystko niemal za darmo, bo biletem wstępu na spotkanie jest jedynie dowolny owoc lub warzywo, z których następnie przyrządzana jest pyszna sałatka.

Najbliższe spotkanie w Krakowie już 20 maja, jak zwykle o godzinie 11 w siedzibie filii ChSCh w Krakowie-Centrum, przy ul. Lubelskiej 25 (temat: Jak upiec w warunkach domowych dobry chleb). 

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

(aw)

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij