KRS

Miasto Kraków

Kraków: diabeł tkwi w szczegółach. Dodatki do żywności

31.07.2012, Kluby zdrowia

W niedzielę, 21 czerwca odbyło się  ostatnie przed wakacjami spotkanie Klubu Zdrowia w Krakowie. Poruszono na nim kontrowersyjne zagadnienie szkodliwych dodatków do żywności.

Wolontariusz Artur Skubis bardzo wnikliwie przedstawił temat. Za pomocą przeźroczy uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się z całą gamą szkodliwych barwników spożywczych, słodzików, stabilizatorów, substancji żelujących, spulchniaczy, substancji glazurujących itp.
Odbyła się też projekcja szokującego filmu na temat tego, co dodaje się do jogurtów i wyrobów mleczarskich. Co ciekawe, nawet sami producenci wzbraniali się przed spożyciem produktów z własnej wytwórni.

Na szczęście nie wszystkie fakty dotyczące dodatków do żywności są tak niepokojące. Na przykład pod tajemniczą nazwą 'ksylitol' kryje się cukier brzozowy, a 'taumatyna' to nic innego jak cukier pozyskiwany z pomarańczy. Ponadto klubowicze dowiedzieli się, że warto słodzić naturalnym miodem, a jedynie słuszny cukier to ten zawarty bezpośrednio w owocach, czyli glukoza i fruktoza.

Miejmy nadzieję, że w wakacje każdy zaopatrzy się w podręczną lupę, by móc czytać etykietki na żywności, które często są pisane bardzo drobnym drukiem. Oby wszyscy mieli możliwość korzystania z jak największej ilości Bożych darów w postaci wspaniałych owoców i warzyw.

Na pożegnanie wszyscy zostali poczęstowani zdrowym bananowo-truskawkowym koktajlem przyrządzonym na bazie mleka sojowego.

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

Serwis Informacyjny ChSCh (red. Justyna Libera, aw)

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij